Livet skal leves -
også når vi er syge

Når børn og unge bliver syge, bliver deres liv sat på pause. Livet ændrer sig drastisk for dem og for deres familier. Hverdagen kommer til at handle om sygdom, behandling og praktik. Mary Elizabeths Hospital samler den højt specialiserede behandling af børn, unge og gravide fra hele Danmark, Grønland og Færøerne. Hospitalet er designet efter familiens behov, og det er specialisterne, der kommer til patienten – ikke omvendt.

På Rigshospitalet har vi sundhedsfaglig behandling og forskning i verdensklasse. MARYS bygger ovenpå det fundament og går nye veje for at skabe en hospitalsoplevelse, der fokuserer på livskvalitet som en væsentlig del af den samlede behandling. Vi integrerer leg, hjemlighed og nye digitale muligheder i og omkring behandlingen på måder, som rækker udover, hvad man normalt forventer af et hospital. Med fokus på at få det hele menneske og familien bedst muligt igennem forløbet og hjem til livet.

Riget for børn, unge, gravide og deres familier

I dag behandles ca. en tredjedel af børn og unge på Rigshospitalets voksenafdelinger, i forældede og nedslidte faciliteter. På Rigets nye hospital, Mary Elizabeth's Hospital (MARYS), samles børn og unge patienter fra 0 til 18 år.

Det sker for at styrke kvaliteten af behandlingen, men også for at forbedre hospitalsoplevelsen hos patienterne og deres familier. Fødestuer, senge til svangre og barslende kvinder samles for at opnå synergi i behandling og sammenhæng for brugerne.

Bedre sammen

I dag behandles ca. en tredjedel af børn og unge på Rigshospitalets voksenafdelinger, i forældede og nedslidte faciliteter. På Rigets nye hospital, Mary Elizabeth's Hospital (MARYS), samles børn og unge patienter fra 0 til 18 år. Det sker for at styrke kvaliteten af behandlingen, men også for at forbedre hospitalsoplevelsen hos patienterne og deres familier. Fødestuer, senge til svangre og barslende kvinder samles for at opnå synergi i behandling og sammenhæng for brugerne.

Et familieliv med sygdom

Akut og alvorlig sygdom, vender op og ned på livet og kan føre patient og familie ud i dyb krise. Som følge af den omvæltning sygdommen medfører, går nogle familier i opløsning, forældre mister deres arbejde, og børn og unge bliver sat tilbage i deres udvikling.

Mødet med sundhedsvæsnet og den behandling patienten skal igennem, kan opleves som et stort kontroltab for både patient, forældre eller partnere, søskende og andre nære pårørende.

For børn og unge er oplevelsen af at blive syg ofte dybt traumatiserende. Med lange ophold på hospitalet, mange indgreb, procedurer og behandlinger, kan det være svært for patienten at få en bare nogenlunde normal  barndom eller ungdom. Sundhedssektoren er en helt anden verden end den de er vant til; de forstår ikke sproget, de kan ikke finde rundt og ved ikke hvornår de kan spise og hvor og hvornår de må lege.


Men hospitalet rummer også mange glædelige oplevelser. Børn bliver raske, babyer kommer til verden og familier får glædelige nyheder om en lysere fremtid. MARYS skal kunne rumme alle disse oplevelser og der skal være plads til både sorg og glæde.


Selvom det er hospitalets vigtigste opgave, at sørge for at patienten bliver rask, er det vores mission på MARYS at holde sammen på det hele menneske og familien. Vi drømmer om at MARYS skaber rammerne for at familierne kommer bedst muligt tilbage til livet.

Mary Elizabeths Hospital

I 2014 tog skabelsen af verdens bedste børnehospital fart. En fondsstøttet forundersøgelse konkluderede, at en international arkitektkonkurrence skulle lanceres og det endte med et godkendt byggeprojekt i 2020. Byggeriet forventes at åbne for patienter og pårørende i 2027.

Det kommende MARYS på Rigshospitalets grund får udsigt til både Amorparken og Fælledparkens grønne træer. Den 8 etager høje bygning er tegnet af arkitekterne 3XN, Arkitema, NIRAS og Kristine Jensens tegnestue.

Fra oven ligner bygningen to hænder, med fingre der strækker sig ud fra midten. Hospitalets kerne, hvorfra otte fingre danner gange, med sengestuer, opholdsrum, ambulatorierum, operationsstuer, fødestuer og arbejdsrum, alle med udsigt udover byen og nærområdet.

Alle hospitalets sengestuer er designet til at huse en enkelt familie af gangen og ved hvert etageafsnit, er der fælleskøkner, opholdsstuer og mulighed for aktiviteter og leg.

I enden af hver 'finger' ligger, de i alt 22 ‘fingerspidser’. Fingerspidserne, er behandlingsfrie opholds- og aktivitetsrum, med tilbud som passer til de nærtliggende familier og personales behov.

Fra MARYS foyer kan man kigge op igennem bygningens ikoniske atrium-trappe, der snoer sig opad og forbinder alle MARYS etager.

Den utraditionelle bygning, er i sin form legende og indbydende for de besøgende gæster og personalet.

En sådan ny bygning, er en kærkommen lejlighed til at gentænke arbejdsgange,  brugerforløb, kultur og rutiner for hospitalet, men også en mulighed for at skabe visionen for, hvordan fremtidens hospitalsoplevelse skal være.

'Hjem til livet'

Rigshospitalet anerkendes allerede i dag for sundhedsfaglig behandling i verdensklasse. MARYS nybyggeri, forbedrer vilkårene for behandling yderligere og skaber på samme tid nye unikke muligheder for også at imødekomme de øvrige menneskelige behov for både personalet, patienterne og deres pårørende.

For de berørte familier, bliver besøgene på hospitalet hurtigt vævet sammen med deres øvrige liv og hverdag. Det, at de oplever sammenhæng i deres behandlingsforløb, er derfor afgørende for deres samlede oplevelse af hospitalet. Vi fokuserer med MARYS hospitalsoplevelse altid på, at familierne udover en behandling i verdensklasse, også oplever tryghed i svære situationer, muligheder for leg og udvikling, samt at blive mødt i øjenhøjde og med en udstrakt hjælpende hånd når de har brug for det.

Hospitalsoplevelsen på MARYS har fokus på de mange overgange du oplever imellem behandling, ventetid, restitution og livet imellem familiernes egne hjem og MARYS. Du vil møde den samme forståelse af dine behov og blive hjulpet videre i dit forløb med en legende tilgang integreret i alt hvad du foretager dig på MARYS.

Livet skal leves, også når du er syg. Så MARYS giver dig muligheder for at finde tryghed i, at du fortsat kan dyrke mange af de rutiner og interesser som samlet set er hverdagen for dig og din familie. Det kan være rum til nærhed.

Ro og tid til et familiemåltid som et fast holdepunkt på dagen. Fælles oplevelser der lader familiernes batterier op, eller tid til at børn på egen hånd kan tilfredsstille deres nysgerrighed og gå på opdagelse i MARYS mange tilbud som understøtter deres naturlige udvikling. Tiden må ikke stå i stampe på MARYS.


MARYS vil skabe en revolution i hospitalsverdenen ved, fuldstændig at ændre forståelsen af hvad en hospitalsoplevelse er eller hvad den kan og bør være. I fremtiden er effekten af MARYS unikke kombination af sundhedsekspertise, designkompetencer og de rigtige samarbejdspartnere, langt større end summen af de enkelte oplevelser vi skaber. Og som ringe i vandet vil vores fokus sprede sig til andre hospitaler og sektorer i regionen, landet og verden.


For i fremtiden vil MARYS ikke kun blive oplevet som et menneskeligt hospital, men det bedste eksempel på en mere menneskelig sundhedssektor.

Designet sammen med brugerne

MARYS brugeroplevelsesteam, er et internt, tværfagligt designteam bestående af arkitekter, antropologer, servicedesignere, produktdesignere og lege designere. Vi er en del af MARYS projektorganisation på Riget.

Igennem dybdegående forståelse af patienter, pårørende og personalets behov, er vores formål at skabe en tryg og sammenhængende hospitals oplevelse, før, under og efter selve behandlingen. En hospitalsoplevelse, hvor patienter og pårørende bliver mødt i øjenhøjde og får en hjælpende hånd, når de har mest brug for det.

Vi sikrer, at de løsninger vi designer giver mening for dem de er designet til, ved løbende at kvalificere og validere vores viden og idéer hos målgruppen og sundhedsfaglige eksperter.

Hvorfor tester vi?

Formålet med at teste er, at skabe rammer og løsninger, der er optimale for patienter og pårørende såvel som for personalet. Frem mod åbningen af hospitalet i 2027 vil vi fortsætte med at indrage og teste med disse målgrupper, for at sikrer kvaliteten i de færdige løsninger.

Ramme for test

Vi tester og afprøver på Rigshospitalets afdelinger og eksisterende faciliteter og i vores testhus, som er bygget til formålet. Testhuset danner rammen for både brugerinvolvering, samskabelse, udvikling samt test af løsninger til det kommende hospital.


Testhuset er en 1:1 model af et udsnit af

MARYS og er placeret ved Rigshospitalets hovedindgang. Bygningen er i to etager og indeholder udover førstesalens rum til workshops og repræsentation, et stueplan med en sengestue, et ambulatorium og et personalekontor samt en vinterhave til ophold og aktiviteter.

At designe til hospitaler

Vi introducerer designtænkning i hospitalssektoren og tilpasser vores proces til brugernes behov og en helt særlig kontekst.